Dosadašnji standardni način ugradnje stolarije podrazumjeva ugradnju pomoću specijalnih turbo vijaka kojima se okvir stolarije pričvršćuje na građevinsku konstrukciju te pur-pjene kojom se ispunjava međuprostor između okvira stolarije i zida.

Taj međuprostor se iznutra najčešće prekriva gips-vapnenom žbukom, a izvana izolacijskom fasadom.

Upravo u tom međuprostoru,ako je neadekvatno izveden spoj stolarije i zida može doći do pojave vlage i rošenja. ,

Kako bismo spriječili takve pojave te povećali uštedu energije, preporučujemo ugradnju stolarije prema RAL – smjernicama:

 

 

A) Na prozor se iznutra lijepi vodo- i paronepropusna, a izvana vodonepropusna / paropropusna traka. Nakon ugradnje stolarije oko nje se postavi pur-pjena koja se nakon sušenja odreže. Trake koje su na elementu lijepe se na grubo požbukan zid (pošprican primerom) pomoću poliuretanskog kita i time je zaštićena pur-pjena

 

 

B) Brtvene trake sa „3 u 1" rješenjem. Njihovim korištenjem moguće je postići zadane vrijednosti unutrašnjeg i vanjskoga brtvljenja samo jednom trakom. Traka se pozicionira na stranicu okvira stolarije okrenutu prema građevnom elementu, punom širinom, te se time postiže odgovarajuća vodonepropusnost, paronepropusnost odnosno paropropusnost, ali i toplinska izolacija. 

 

 Sistem funkcioniranja Ral ugradnje je da:


1. Vanjska traka zaljepljena na štok i špaletu stvara otpornost na udare vjetra i prolaz kiše na spojevima (do 600Pa).

2. Srednji dio u kojem se nalazi pur-pjena ima funkciju toplinske izolacije, a i zvučne ukoliko se koriste posebne vrste pur-pjena.

3. Unutarnja traka ima funkciju da je zrakonepropusna i najbitnjie paropropusna kako bi se eventualna vlaga koja se dogodi u srednjem sloju propustila na unutarnji dio (u prostoriju).

Zahtjevi koje moraju zadovoljavati PVC prozori u zadnjih nekoliko godina prilično su se postrožili: bolja toplinska i zvučna izolacija, protuprovalna zaštita, bolja statika i estetski izgled. Samo moderni prozorski sustavi koji zadovoljavaju navedene zahtjeve će se probiti na tržištu

 

STV je njemačka kratica za način izrade prozora statičkim ostakljivanjem prozora pri čemu statičko ojačanje krilu prozora daje samo staklo koje se lijepi posebnom trakom za krilo i pri tome nema više potrebe za standardne dimenzije prozora stavljati čelično ojačanje u krilo. STV omogućuje da se staklo zalijepi za prozorsko krilo i time se profil stopi sa staklom u jedno tijelo čime se dobiva veća stabilnost. sigurnost i vijek trajanja prozora.Time se štedi na vremenu i materijalu, a što je najvažnije dobiva se znatno bolji toplinski koeficijent prolaza topline čime prozor dobiva bolja izolacijska svojstva i omogućava uštedu toplinske energije.

IKD je njemačka kratica za sustav profila s intenzivnom izolacijskom jezgrom unutar PVC profila. Radi se o tome da sam profil iz kojeg se izrađuje prozor unutar svoje jezgre u zračnoj komori ima posebnu izolacijsku pjenu koja se ubrizgava pri samom procesu proizvodnje profila. Tom dodatnom izolacijskom pjenom znatno su poboljšana izolacijska svojstva samog profila, te u kombinaciji sa STV sustavom u kojem nema potrebe za čeličnim ojačanjem dobivamo sustav za izradu prozora sa vrhunskim termo-izolacijskim svojstvima gdje se toplinski koeficijent spušta i do Uf= 0,78 W/m2K, što je do sada s klasičnim sustavima PVC profila bilo nemoguće.